Lene Grenager headshot web

Foto: Privat

Nominert til Årets verk 2022: "SKIN" av Lene Grenager

11. desember 2022

Et verk for broderte partitur, video og to perkusjonister.

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember.

SKIN

Urfremført i 2019 av Jennifer Torrence og Bonnie Whiting på Vega Scene.

Her må vi betrakte komposisjonsprosessen og det fysiske materialet Grenager arbeider med som en integrert del av selve verket, og i det viser hun fram en forbilledlig tålmodighet og kyndighet. Utdrag fra musikkfaglig utvalgs begrunnelse
Foto partitur web

Foto: Privat

Brodert partitur til SKIN

Komponisten om verket

Vi lever i en tilgjengelighets- og dokumentasjonskultur hvor alt kan distribueres og mangfoldiggjøres. Jeg ville finne ut hva som kan skje når partituret er et unikt objekt som ikke enkelt kan kopieres. Samtidig hadde jeg lyst til å se på industri- og arbeiderhistorien gjennom feministiske briller. Jeg har brodert partituret på store tøystykker. Det var spennende for meg å lage et tydelig og klart partitur i en såpass fremmed form. Samtidig gir broderi muligheter man sjelden benytter i tradisjonelle partiturer. Jeg jobber for eksempel med fargekoder for å vise dynamikk. Et partitur i tekstilmateriale gir utøveren praktiske utfordringer til hvordan notematerialet kan brukes i en framføringssituasjon.

En bakgrunnstanke for å benytte tekstil for min del er hvordan tekstilteknikker har vært en av få mulige uttrykksformer tilgjengelige for kvinner fra ulike samfunnslag og deler av verden gjennom historien. Det er uttrykksformer som ikke bare er utnyttet industrielt, men som også er uløselig knyttet til hjemmet. Lene Grenager
Lene Grenager foto privar firkantet

Om komponisten

Lene Grenager (f. 1969, Halden) er komponist og cellist med utdanning fra Norges musikkhøgskole. Grenager er opptatt av notasjon og hvordan ulike måter å notere musikk på påvirker musikerne og det klingende resultatet. Hun samarbeider med utøvere fra ulike tradisjoner, noe som har resultert i at hun jobber både med nøyaktig noterte partiturer og grafiske partiturer. Elektronikk og sampling inngår som en integrert del i flere av hennes verk. Grenager mottok De unges Lindemanpris 2002. I 2018 ble hun tildelt Arne Nordheims komponistpris.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.