Bertil Palmar Johansen Foto Jonathan Stone 03 JPG

Foto: Jonathan Stone

Nominert til Årets verk: "Dronningoffer" av Bertil Palmar Johansen

3. desember 2022

«Dronningoffer» er en opera om makt, religion, kjærlighet og hat, fortalt gjennom sangere, dansere og musikere – bevegelige som sjakkbrikker på spillebrettet.

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge nå i desember.

"Dronningoffer"

Verket ble urfremført på åpningskonserten under Olavsfest 2021.

Besetning:
Tenor, Sopran, mezzosopran, kontratenor, kor (SATB), klarinet, perkusjon, keyboard synth/sampler, string orchestra.

Bertil Palmar Johansen - musikk
Tale Næss - libretto

Et stort anlagt musikkdramatisk verk der klassiske og popmusikalske virkemidler er flettet sammen på en meget vellykket og tiltalende måte. Utdrag fra Musikkfaglig utvalgs begrunnelse
Årets verk B P Johansen firkantet

Om verket

«Dronningoffer» tar utgangspunkt i en serie sjakkbrikker som dateres helt tilbake til årene rundt 1100. Disse brikkene, 93 i alt, ble funnet på Hebridene i 1810, og blir sett på av British Museum som en av de ti viktigste historiske gjenstandene i samlingen deres.

Ved utgravninger i Trondheim i 1975, og på Hitra i år 2000, - ble det funnet ytterligere to konger fra samme tidsperiode. Forskere mener at håndverkere ved Nidarosdomen har laget brikkene. Sammen bygger Lewis-brikkene og de to kongene fra Nidaros en bro som knytter Norge og Skottland sammen, og lager en linje mellom nåtid og fortid. «Dronningoffer» er en opera om makt, religion, kjærlighet og hat, fortalt gjennom sangere, dansere og musikere – bevegelige som sjakkbrikker på spillebrettet.

Vi starter vår reise på Grønland. I en tid da hvalrosstenner var god valuta. Handelen med hvalrosstenner gikk over hele Nordsjøen, også så langt øst som til Norge og Trondheim. I Trondheim ble noen av tennene skåret ut til fine smykker og andre dyrebare prydgjenstander. Steinhuggerne som arbeidet ved Nidarosdomen for godt over 1000 år siden var av de beste håndverkere i Europa. Sjakkbrikkene og ulike prydgjenstander som ble produsert her ble solgt til europeiske konger, prinser og ikke minst til kirkene.

I vårt drama blir brikkene symboler i et fortsatt pågående maktspill. Mellom kjærlighet og religion - statsmakt og vanlige folk. En maktspiral som fører oss gjennom århundrene og frem til et moderne Europa.

Vi starter i førmiddelalderen og går frem til dagens aktuelle hendelser. Dronningsoffer følger, trekk for trekk, VM kampen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin i New York 2016 og er en vesentlig del av tekst og dramaturgi. Bertil Palmar Johansen og Tale Næss

Forestillingen ligger tilgjengelig på nett - Hovedscenen NRK TV. Et samarbeid mellom Olavsfestdagene, Trondheim Solistene og NRK-TV.

Om komponisten

Bertil Palmar Johansen (f. 1954) er en norsk komponist og fiolinist bosatt i Trondheim Han har komponert for et bredt spekter av instrumentale og vokale besetninger, hvorav flere er bestillinger fra norske og internasjonale ensembler og solister.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.