Komponistforeningens likestillings- og inkluderingspris 2024 til Malika Makouf Rasmussen

8. desember 2024

20241207 224009

© Beate Styri

Styreleder Knut Olaf Sunde overrakte prisen til Malika Makouf Rasmussen

© Beate Styri

Prisen, som ble overrakt 7. desember, ble tildelt for hennes arbeid for å se og åpne muligheter for nye skapende stemmer i norsk musikkliv.

Ved å dele ut denne prisen ønsker Komponistforeningen å bidra til å synliggjøre utfordringer og fremme positive endringer i det skapende og utøvende musikkfeltet. Vi vet at det er både nødvendig og på høy tid å sikre at alle, uavhengig av kjønn eller bakgrunn, får muligheten til å bidra, bli sett og hørt — i vårt felt, såvel som i samfunnet som helhet, sier Knut Olaf Sunde, styreleder i Norsk Komponistforening.

Styrets begrunnelse

I en verden hvor musikktradisjonene ofte har vært dominert av mannlige vestlige perspektiver, er det avgjørende å fremheve de stemmene som utfordrer og utvider disse rammene. Og det er nettopp her årets mottaker av Komponistforeningens likestillings- og inkluderingspris utmerker seg. Gjennom sitt arbeid har vedkommende åpnet dører for nye skapende stemmer, og innsatsen har bidratt til å endre inngrodde holdninger og hvordan vi forstår og verdsetter mangfold i musikk.

Allerede fra tidlig alder ble prismottakeren eksponert for et bredt spekter av musikalske sjangre, noe som formet vedkommendes musikalske visjon. Oppvokst i en kulturelt rik familie med røtter i Algerie, Frankrike og Norge, opplevde denne personen tidlig hvordan musikk kan være en brobygger mellom kulturer. Prismottakerens første møte med musikken begynte med en balalaika i Budapest, et instrument som skulle bli inngangsporten til en livslang lidenskap for musikk. Tatt under vingene til Maj- og Gunnar Sønstevold som barn, gikk vegen til undervisning i klassisk gitar på deres musikkskole, før hun etter hvert fikk interesse for el. bass og andre instrumenter på musikkgymnaset.

Da vedkommende flyttet tilbake til Norge på 90-tallet, med en idé om å starte egne strukturer som skulle fristille folk fra krav om hvordan kvinner burde te seg i musikkbransjen, ble personen møtt av en annen signifikant problemstilling: Kolleger som hadde migrert til landet møtte stengte nettverk, lukkede dører, lite interesse for sine arbeider og befant seg i ytterkanten av den norske musikkscenen. Dette inspirerte prismottakeren til å skape egne strukturer som kunne bryte ned barrierer og fremme inkludering. Vedkommende grunnla Global Oslo Music i 2008, en organisasjon som har blitt et knutepunkt for kunstnere fra ulike bakgrunner. Gjennom konserter, festivaler og bestillingsverk har hen bidratt til å gi en scene til de som ofte blir oversett.

Mottakerens arbeid strekker seg også inn i akademia, med fullførte filosofistudier ved Universitetet i Oslo. Denne bakgrunnen gir vedkommende et unikt perspektiv på de strukturelle utfordringene som eksisterer i musikkbransjen. Vår prismottaker har vært en forkjemper for å forstå og utfordre de mekanismene som fører til underrepresentasjon.

I dag bor hun i Paris, hvor hun fortsetter å skape musikk. Hun underviser i filosofi i Paris og Barcelona, arrangerer konserter inkludert den årlige festivalen - Global Nights, presenterer nye produksjoner, bestillingsverk, driver labelen Global Sonics, produserer podkaster, har gitt ut bok med portrettintervjuer av kunstnere, arrangerer seminarer, debatter og workshoper for å nevne noe.

Hennes nylige arbeid inkluderer musikk til filmen "Skattekrigerne", vist på NRK. Hun driver også litteratur- og filosofisalong på Montmartre, hvor hun inviterer nordmenn til å delta i intellektuelle diskusjoner.

Som prisbelønnet kunstner, kurator og gründer har hun ikke bare skapt plattformer for andre, men også selv vært en aktiv deltaker på den internasjonale musikkscenen. Hennes prosjekter har fått stor betydning og anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt.

Det er derfor med stor glede vi tildeler Komponistforeningens likestillings- og inkluderingspris 2024 til Malika Makouf Rasmussen – for å se og åpne muligheter for nye skapende stemmer i norsk musikkliv. Hennes bidrag til likestillings- og inkluderingsarbeidet er uvurderlig, og hennes målrettede arbeid vil fortsette å inspirere nye generasjoner av komponister, utøvere og kunstnere.

–Man skal ikke være alene når man forsøker å flytte på tunge steiner i et kronglete landskap.

Denne prisen understreker dette, noe som varmer langt inn i hjertet. Malika Makouf Rasmussen, prisvinner
Malika foto Richard Baltauss

Foto: Richard Baltauss

Komponistforeningens likestillingspris har siden 2017 vært delt ut årlig av styret i Norsk Komponistforening til en person, gruppe, institusjon eller forening som har gjort en spesiell innsats for å fremme likestilling og kjønnsbalanse i det skapende musikkfeltet.

I 2023 utvidet styret mandatet for likestillingsombudet i foreningen — og dermed også omfanget av prisen, som nå er en Likestillings- og inkluderingspris.