Ketil Hvoslef

Foto: Sissel Grønlund

Nominert til Årets verk 2022: "The Mockingbird II" av Ketil Hvoslef

7. desember 2022

Inspirasjonen til «The Mockingbird II» fikk Hvoslef fra sangen til en spottefugl ved et svømmebasseng i Texas, og fra Harper Lees kjente roman «To Kill a Mockingbird».

20 verk er nominert til Årets verk 2022, og vi presenterer én og én av nominasjonene i tilfeldig rekkefølge i desember.

The Mockingbird II

«The Mockingbird II» (2019) er en omarbeidelse for Sjøforsvarets musikkorps fra originalversjonen "The Mockingbird for woodwinds" (2015) som ble bestilt av og skrevet til Bergen treblåsensemble B3.

I anledning at Ketil Hvoslef fylte 80 år i 2019 spilte Sjøforsvaret musikkorps inn hans musikk på platen «L’homme Armé: Verk av Ketil Hvoslef» samme høst, blant disse verkene finner vi det tolv og et halvt minutt lange verket «The Mockingbird II».

Hvoslef har et særegent tonespråk bestående av transparente, musikantiske teksturer og ideer som lett lar seg følge. Med dette skaper han original janitsjarmusikk, noe Mockingbird er et ypperlig eksempel på. Utdrag fra Musikkfaglig utvalgs begrunnelse

Sjøforsvarets musikkorps og komponist Ketil Hvoslef har samarbeidet i en årrekke. «The Mockingbird II» finnes på utgivelsen «L’homme armé», som er en hyllest til dette fruktbare samarbeidet, komponisten og militærkorpssjangeren.

Som korpset selv sier det: «For SFMK har det vært helt uvurderlig å få arbeide tett med Ketil Hvoslef over mange år og å ha blitt kjent med ham, både som person og komponist. Våre møter med ham har gitt oss stor innsikt i hans personlige tilnærming til musikk og et perspektiv på hans musikk utover det man får fra partituret alene. Det har vært berikende for Sjøforsvarets musikkorps å få ta del i den berusende boblen som Hvoslef og hans musikk har invitert oss inn i.»

NKF Ketil Hvoslef firkantet 1

Komponisten om verket

Svømmende i et lite basseng i Texas hørte jeg sangen til "Mockingbirden",- en fugl som sies å kunne etterligne opp mot 30 andre fugler. Selvfølgelig ga fuglen stimulerende musikalske ideer. Etter hvert hadde  jeg også i tankene en bok av Harper Lee "To kill a Mockignbird", der hun beskriver afroamerikanernes nærmest rettsløse tilværelse på trettitallet i USA.
Tanken rundt fuglen og innholdet i boken ga min musikk retning. Først i "The Mockingbird for woodwinds" og senere for Sjøforsvarets Musikkorps som da ble "The Mockingbird II". Ketil Hvoslef

Om komponisten

Ketil Hvoslef (f. 1939) er en allsidig og produktiv tonekunstner fra Fana i Bergen. De fleste av verkene hans er instrumentalmusikk, særlig solokonserter for ulik besetning, men han har også skrevet kammermusikk, musikk for film og teater og for soloinstrumenter.

Årets verk
Norsk Komponistforening deler årlig ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 100 forslag. Komponistforeningens musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse, urfremført i 2019–2021.

En jury bestående av en dirigent/utøver; Rei Munataka (JP/SE), en kritiker; Maren Ørstavik (NO), en utenlandsk komponist; Antti Auvinen (FI) og en representant fra MU; Bjørn Morten Christophersen (NO) skal kåre tre vinnere av Årets verk fra de nominerte.

Hver prismottaker få en plakett og et stipend på 50 000 kroner. Les om kriteriene for Årets verk her.