NyNorsk Messingkvintett er Årets utøver 2021

20. mars 2022

00106394

Foto: Terje Aalrust

Foto: Terje Aalrust

Norsk Komponistforening har delt ut prisen "Årets utøver" siden 1985. Prisen går til en utøver eller et ensemble, på høyt profesjonelt nivå, som har gjort en særlig innsats for norsk samtidsmusikk det siste året eller over en lengre periode.

Tradisjonelt overrekkes prisen på Komponistforeningens førjulsfest i desember, men som følge av en ny smittebølge måtte begivenheten utsettes til 2022. Overrekkelsen fant sted 15. mars i NRK Store Studio i forbindelse med et portrettintervju som ble sendt i Spillerom Søndag 20. mars 2022.

Leder av Musikkfaglig utvalg, Morten Christophersen overrakte prisen:

Årets utøver 2021 gjør både nye prosjekter med etablerte komponister og tar initiativ til å samarbeide med mindre erfarne, blant annet gjennom nyMusikks komponistgruppe. Utøveren utnytter sine beskjedne finansielle resurser så vel som sin enorme musikalske kapasitet fullt ut. De har urframført nærmere 30 verk siden starten i 2015. Ensemblet har nylig gitt ut et album og har flere på trappene. Ensemblet består av fem fremragende musikere som sier om seg selv at "Vi er ikke interessert i konvensjoner knyttet til samtidsmusikk." De gjør et fantastisk arbeid, ikke bare for å fremme norsk samtidsmusikk, men også for å utvikle den videre!

Prisen for Årets utøver 2021 går til NyNorsk Messingkvintett.


20220315 150252

Foto: Beate Styri

Vi i NyNorsk Messingkvintett er dypt beæret over å motta prisen som Årets Utøver av Norsk Komponistforening. I Norge har vi en fantastisk flora av komponister, et mangfold av uttrykk og stemmer. Det å formidle noe av dette mangfoldet til et bredt publikum, over hele landet, er en stor motivasjon for oss. Ved å koble samtidsmusikk med litteratur, scenekunst og musikkteater, ønsker vi å skape kunstopplevelser som berører nysgjerrige lyttere i alle aldre. Utmerkelsen Årets Utøver fra Norsk Komponistforening er en tungtveiende anerkjennelse av vårt arbeid, og prisen gir oss glede og inspirasjon til å fortsette vårt arbeid med norsk musikk i mange år fremover.

Berger / NyNorsk Messingkvintett

NyNorsk Messingkvintett består av musikerne Berger Iver Færder, Erlend Aagaard-Nilsen, Ingebjørg Bruket, Jørgen Arnesen og Marie Solum Gran.

Årets utøver mottar en pengegave på totalt 100 000 kroner til nye konserter eller aktiviteter som fremmer norske nålevende komponister.