Leveld

Foto: leveldkunstnartun.no

Kunstnerboliger i inn- og utland

23. mai 2022

Trenger du å reise bort for å få ro å arbeide et annet sted enn i det vante miljø, finnes det mange tilbud om kunstnerboliger både i Norge og i andre land. Her er en oversikt over noen muligheter.

Norge

Atelier Austmarka
Kunstnerresidens i Finnskogen.
Kunstnere fra hele verden har hatt gjesteopphold i "stillehuset" helt syd i Finnskogen. Man kan søke enkeltvis eller i gruppe.
Engelsk nettside for Austmarka
.

Leveld Kunstnartun på Ål
Opphold på Leveld Kunstnartun (LKT) er tiltenkt ulike type kunstnere. Det er et vilkår at man er medlem i en fagorganisasjon, som f.eks Norske Billedkunstnere, Komponistforeningen e.l. Leveld Kunstnartun tilbyr gratis opphold med bruk av verksteder og internett. Oppholdsperioden er 1-3 måneder.

Seanse – senter for kunstproduksjon
Seanse
er det eneste senteret i landet som tilbyr kunstneropphold for prosjekt innen alle kunstsjangere. Både enkeltkunstnere og grupper er velkommen med søknad. Seanse – senter for kunstproduksjon tar nå imot søknader til kunstneropphold 2023. Oppholdet blir arrangert i uke 24, 25, 42 og 43 og til sammen vil om lag 20-25 kunstprosjekt for innvilget opphold.

I 2023 har Seanse i tillegg en særlig oppfordring til KUNSTNERE I EKSIL om å søke opphold! Gode fortellinger og kunstneriske uttrykk kan bidra konstruktivt i områder med konflikt og krig. Mer info om kunstneroppholdet og søknadskjemaet finner du her: www.seanse.no/kunstneropphold

Fordypningrommet i Fleinvær
For komponister, musikere og andre kunstnere. Fordypningsrommet er bygget for å gi inspirasjon og ro i en vill og vakker kystnatur. Anlegget består av 12 unike småhus, og reisefølget fordeler seg selv på de fem sovehusene. Anlegget fremstår som utfordrende for gjester som er dårlige til bens, med en funksjon pr hus, hvilket betyr at om du må på toalettet ila. natten, må du ut av sovehuset og ned til badehuset.

Wergelandshaugen i Eidsvoll
Etter flere år med restaurering av historiske lokaler gjør kunstsenteret på Wergelandshaugen (WH) seg klar for å åpne dørene i mai 2022. Nå lanserer de to residensopphold for kunstnere i 2023 med demokrati som tema.

Sula fyr
Stiftelsen Sula fyr kan tilby kunstnerne bolig i den gamle fyrvokterboligen.

Valenheimen
Se eget medlemstilbud for Norsk Komponistforening.

Andre steder som tilbyr kunstneropphold (listen er ikke fullstedning):

Villa Lofoten Artist in Residence, Lofoten

Kunstnerhuset i Svolvær, Lofoten

Kunstnerresidenser, Innlandet

Utlån av kunstnerbolig, Rogaland

SulaKultur kunstnerbolig, Frøya

AiR – Sandnes kommune Rogaland fylkeskommune, Sandnes

AiR Bergen, Bergen

Artists in residence – Kristiansand, Kristiansand

Kunstnerhuset i Svolvær, Svolvær

Lademoen Kunstnerverksteder, Trondheim

Nordisk kunstnarsenter Dalsåsen, Dale i Sunnfjord

Kunstnerleilighet Papirbredden/Union Scene, Drammen

Auskin Kreative Senter, Vuku i Trøndelag


Danmark

Kunstnerboligen "Gammel Have"
I landsbyen Sødinge ved Ringe på Midtfyn – 20 kilometer fra Odense – ligger huset ”Gammel Have”, hvor nordiske forfattere og andre kunstnere, som har bruk for ro og inspirasjon, kan søke om opphold.

Arbeidsro på "Elvermose"
Ny fleksibel residens for klassiske musikere på kysten av Vestlolland, i vakre Frederiksdal. Er du klassisk musiker, representant(er) for et ensemble, komponist eller på annen måte tilknyttet det klassiske musikkmiljøet i Danmark eller i utlandet, kan du søke om et arbeidsopphold på 5-7 dager. Stedet drives av Elvermose Klassiske Koncerter og er i samarbeide med Ensemble Storstrøm og Art Music Denmark. Løpende søknadsfrist.

Sverige

Inter Arts Center (IAC) er en plattform for kunstnerisk forskning og eksperimentering, og en del av Fakultet for kunst og scenekunst ved Lunds universitet. Inter Arts Center er vertskap for fire residensprogrammer i samarbeid med andre institusjoner og organisasjoner. F.eks.: Inkonst # 1 – An international residency for contemporary performing arts and interdisciplinary artistic expression og Inkonst # 2 – An international residency for contemporary music, sound art and experimental club culture.

Visby International Centre for Composers (VICC)
VICC er en arbeids- og møteplass for profesjonelle komponister fra hele verden, uavhengig av sjanger. VICCs visjon er å tilby komponister et kreativt miljø for komponering i våre lokaler. VICC fremmer samtidsmusikk gjennom konserter, konferanser, seminarer og samarbeidsprosjekter. VICC er medlem av ISCM som ISCM Gotland Seksjon.

Finland

Saari Residence driftet av Kone stiftelsen, er en residens i Mynämäki, Sørvest-Finland, for kunstnere av alle disipliner og nasjonaliteter. På Saari Residence kan kunstnere og forskere fokusere på sitt arbeid i et fredelig og landlig miljø og dele sine tanker og erfaringer med kolleger. Boligens langsiktige aktiviteter og tenkning er underbygget av en økologisk tilnærming, som også dekker sosial og mental bærekraft. Nøkkelordene er langsomhet, innsikt og endring.

Malakta Centre for Creativity, Vasa. Malakta ligger i et gammelt meieri ved Malaxelven i Malax kommune vest i Finland. Malakta huser kunstneratelierer, håndverksverksteder, kunstnerresidenser og et filmproduksjonsselskap. Malaktas kreative fellesskap realiserer også prosjekter sammen med regionale, nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere.

Estland

Arvo Pärt Centre residence. Residensen er åpen for komponister, musikere, forfattere, billedkunstnere, arkitekter, filmskapere og koreografer samt for kunstnere fra andre sjangre. Oppholdets varighet er fra 1 til 4 uker. Senteret deler ut et oppholdsstipend to ganger i året.

Litauen

Druskininkai Artists´residence tilhører Lithuanian Composers' Union i Druskininkai. Beliggende i en rolig og koselig del av byen omgitt av en furuskog, består gjestehuset av åtte fullt møblerte leiligheter i to etasjer og en egen parkeringsplass. Størrelsen på hver leilighet er 76 m2, med fullt utstyrt kjøkken, et WC og to enkeltrom i første etasje; et dobbelt-/tomannsrom, et bad og en stor stue i andre etasje; og to store balkonger i hver etasje. Alle leilighetene er også utstyrt med trådløs internettilgang, TV og musikkinstrumenter (skap/piano).

Italia

Circolo Scandinavo
Skandinavisk Forenings Kunstnerhus i Roma
. I et sentralt beliggende 1400-talls palass er fem etroms kunstnerboliger til rådighet, fire store på henholdsvis 20 m2, 26 m2, 27 m2 og 32 m2, samt en mindre kunstnerbolig på 11 m2.

Frankrike

Institut français tilbyr utenlandske kulturskapere opphold på noen uker eller måneder i Frankrike for å utvikle et kunstnerisk prosjekt, ved hjelp av stipend eller losji. Mottakerne kan være kunstnere, filmskapere, kuratorer, forfattere, m.m.

Tyskland

Kunstnerresidens-programmer
Goethe-Instituttet ønsker med sine residensprogrammer å tilby et «rom for nye perspektiver» og inviterer hvert år kunstnere og kulturskapere til å bo og arbeide en stund i et annet land og kultur.

Spesielt i globaliseringens tidsalder er det spesielt inspirerende for kulturarbeidere å forankre sitt arbeid på helt spesifikke steder og forfølge sine prosjekter en stund fri for økonomiske aspekter og å etablere eller utdype bærekraftige arbeidskontakter.

Canada

Fogo Island Arts (FIA)
Fogo Island Arts
, Newfoundland, Canada er en residensbasert samtidskunst- og idéorganisasjon som støtter forskning, produksjon og utveksling for kunstnere, filmskapere, forfattere, musikere, kuratorer, designere og tenkere fra hele verden.

Siden 2008 har FIA brakt spennende nye og anerkjente kunstnere til Fogo Island for å delta i residenser og for å presentere separatutstillinger på Fogo Island Gallery. FIA produserer også publikasjoner og presenterer programmer på øya og i byer over hele Canada og i utlandet, inkludert Fogo Island Dialogues tverrfaglige samtaleserier, som en del av FIAs internasjonale oppsøkende arbeid. Ved å kombinere samtidskunst, ikonisk arkitektur og sosial innovasjon i en unik setting, er FIA en organisasjon i verdensklasse.

Vet du om andre kunstnerresidenser som burde stå på denne oversikten? Send oss en epost med tips.