Ensemble neo N20171125 214123

Beate Styri / NKF

Årets utøver 2017 er Ensemble neoN

27. november 2017

Prisutdelingen for Årets utøver 2017 fant sted lørdag 25. november.

Bjørn Kruse, leder i Musikkfaglig utvalg delte ut prisen, som foruten et diplom, er på 50 000 kroner. I anledning jubileumsåret har styret i tillegg bevilget prisvinneren ytterligere 50 000 kroner til konserter/aktivitet som fremmer norske nålevende komponister.

Juryuttalelse fra Musikkfaglig utvalg, Norsk Komponistforening:

Valget på et ensemble bestående av en gruppe lekne musikere og ditto komponister som ville jobbe tett på og med hverandre i den skapende prosessen. De ser på seg selv som et kollektiv hvor alle deltar i dialogen om musikkens utforming. De kjenner på den positive dynamikken som oppstår i en likeverdig deltagelse musikerne imellom. Det er som en slags ”band-mentalitet”, den som finnes innen bl.a. improvisert rytmisk musikk. Her oppstår det et organisk musikalsk, menneskelig og personlig forhold til musikken. Det blir et demokratisk felleskap som er mer medskapende enn gjenskapende. I en samtale med en av initiativtagerne i ensemblet, fortelles det at ensemblet har en ambisjon om å gjenspeile en ung generasjons musikalske uttrykk og vise det frodige mangfoldet som norsk samtidsmusikk består av i dag, ved å invitere inn i ensemblet komponister som er med på denne leken. Ensemblet ønsker å bidra med å definere begrepet «aktuell musikk» i et musikkliv hvor grenser stadig flyttes ved at kunstnere fra flere disipliner og genre går i dialog og samarbeider.

Ensemblet, som er et ungt ensemble, ca. 10 år, har markert seg i Norge og internasjonalt, ved å gjeste festivaler som MATA (Music at the Anthology’s festival in New York), Ultima (Oslo), Molde Jazzfestival, Klubb Katarakt (Hamburg), Darmstädter Ferienkurse, Weimarer Frühlingstage, Only Connect (Oslo) og Oslo Kammermusikkfestival. De har bestilt og fremført verker av en lang rekke norske og utenlandske komponister og har flere prosjekter på gang.

Ved siden av den anerkjennelsen som Komponistforeningen ønsker å gi gjennom prisen, så følger også med 50 tusen kroner, og som nytt av dette jubileumsåret, 50 tusen i tillegg i prosjektstøtte.

Ensemble neoN består av:

Silje Aker Johnsen – sopran
Ida Kristine Zimmermann Olsen – saxofon
Inga Byrkjeland – cello
Yumi Murakami – fløyte
Heloisa Amaral – piano
Ane Marthe Sørlien Holen – perkusjon
Solmund Nystabakk – gitar
Karin Hellqvist – fiolin
Kristine Tjøgersen – klarinett og komponist
Jan Martin Smørdal – komponist
Julian Skar – komponist
Magnus Loddgård – dirigent