Vant NKFs hederspris på NM for kor 2019

13. oktober 2019

Vivace foto Multifoto Koralliansen

Multifoto/Koralliansen

Multifoto/Koralliansen

Årets NM for kor ble avholdt i Trondheim 11.-12. oktober. Totalt 58 kor og vokalgrupper var med i årets mesterskap, som hadde rekordstor oppslutning.

Norsk Komponistforening delte for andre gang ut en hederspris for fremragende tolkning av et norsk verk. Prisen gikk i år til Vivace barne- og ungdomskor, blant annet på grunn av det unike samspillet mellom korets formidling og komponistens kjennskap til koret.

Komponistforeningens hederspris for fremragende tolkning av et norsk verk ble overrakt av styreleder Jørgen Karlstrøm.

Vi i Norsk Komponistforening ønsker å anerkjenne de som gjør en viktig innsats for norsk musikkliv. Ikke minst gjelder dette en rekke av landets kor og korps, som fremfører mye av det norske repertoaret og er med på å bestille nye verk fra norske komponister.
Jørgen Karlstrøm

Prisen ble opprettet for å vise hvor mye vi verdsetter dere som tar musikken vi komponister skriver i bruk, og for å feire det at dere tolker musikken på så mange ulike vis, sa han under prisutdelingen.

Årets jury besto av komponistene Eva Holm Foosnæs og Bertil Palmar Johansen. De forteller om sterke konsertopplevelser i Trondheim.

Jeg elsket å være lyttende publikum i Olavshallen i helgen. Det er behov for et stort repertoarmangfold, og derfor er det gledelig at korene etterhvert synger mange norske verk.
Komponist og jurymedlem Eva Holm Foosnæs etter årets NM for kor


Det har vært to spennende dager med masse fin korsang. Imponerende både i kvalitet og mengde, og inspirerende for meg som komponist også.
Jurymedlem Bertil Palmar Johansen.

I sin begrunnelse for Komponistforeningens hederspris sier juryen:
Koret fremførte stykket med overbevisende rytmisk og tekstlig presisjon. Det er tydelig et unikt samspill mellom korets formidling og komponistens kjennskap til koret. Dirigenten har gått helhjertet inn i arbeidet med å bringe ny norsk musikk til barn og ungdom. Det var en fremragende tolkning som smittet over på tilhørerne.

Prisen går til fremføringen av stykket «Tida» av Bjørn A. Bratsberg til barnekoret Vivace med sin dirigent Siv Anette Lorentzen.

Vivace barne- og ungdomskor består av ca 65 medlemmer fra. 6 - 18 år. Koret, som holder til på Inderøya i Trøndelag, er inndelt i fem ulike grupper: guttekor, aspirantkor, barnekor, juniorkor og ungdomskor.

Tidligere prisvinnere av Komponistforeningens hederspis under NM for kor er Kammerkoret Aurum med sin dirigent Eva Holm Foosnæs som mottok prisen i 2017 for fremføringen av verket "Kom Fred" av Marianne Reidarsdatter Eriksen. Norsk Komponistforening deler også ut tilsvarende hederspriser under NM Brass og NM Janitsjar.

Koret som vant hele NM

Vi ser at nivået på korene stadig stiger. Det har vært en markant nivåstigning bare siden forrige Kor-NM ble arrangert. Eliten blant norske kor er i verdenseliten.
Tove Ramlo-Ystad, musikkfaglig ansvarlig for mesterskapet.

Den norske Studentersangforening er det offisielle mannskoret ved Universitetet i Oslo. Korets dirigent er Marit Tøndel Bodsberg Weyde. I tillegg til å bli norgesmestere, vant Den norske Studentersangforening begge de to klassene de deltok i: Elite og Elite sakral.

Koret er Norges eldste kor, og ble stiftet i 1845 av den berømte dirigenten og komponisten Halfdan Kierulf. 174 år senere er Studentersangforeningen forsatt et fremadstormende mannskor med høye ambisjoner, og de pleier en rik musikalsk tradisjon som strekker seg tilbake til det 19. århundres nasjonalromantiske periode i Norge. Foreningen deler et sosialt og kulturelt fellesskap med de fleste andre akademiske kor i Norden.

Korene holdt et høyt nivå og det var stor musikalsk bredde i mesterskapet. Spesielt gledelig er det at det er så mange kor med unge medlemmer som holder et så høyt nivå, sier Ramlo-Ystad

Det er første gang Den norske Studentersangforening deltar i NM for kor. De har tidligere vunnet seier i klassen mannskor under World Choir Games, verdensolympiaden for kor.

– I forrige NM konkurrerte 1 100 sangere i 12 ulike klasser. I år konkurrerte rekordmange 1 600 korsangere i hele 17 ulike klasser! Dette er ett av flere tegn på at korinteressen i Norge er i vekst, forteller Ramlo-Ystad.

Her er vinnerne i de ulike klassene:

 • Elite: Den norske Studentersangforening, dirigent Marit Tøndel Bodsberg Weyde
 • Elite sakral: Den norske Studentersangforening, dirigent Marit Tøndel Bodsberg Weyde
 • Barnekor: Bærum pikekor, dirigenter Ingrid Stige og Christina Thingvold
 • Blandet kor A: Vokalensemblet SKRIK, dirigent Christian Holter
 • Blandet kor B: Selbu Korensemble, dirigent Ivar Aas
 • Damekor A: Courage, dirigent Vibeke Ulstad Akersveen
 • Damekor B: Sangforeningen, dirigent Knut Kristian Mohn
 • Seniorkor: Oslo seniorkor, dirigent Jon Harthug
 • Sakral A: Sætre Vokalforum, dirigent Tone Elisabeth Braaten
 • Sakral B: Skedsmo Kammerkor, dirigent Gjermund Bjørklund
 • Mannskor A: Bel Chorus, dirigent Dag Erik Enoksen
 • Mannskor B: Os Mannskor, dirigent Jo Ryen
 • Vokalgruppe A akustisk: Host!, musikalsk ansvarlig Christine Wilhelmsen
 • Vokalgruppe A med mikrofoner: Femme, dirigent Elin K. Strandheim
 • Vokalgruppe B: Vokalgruppa Konsonantkompaniet, dirigent Gunnhild Breirem
 • Åpen klasse A: Femme, dirigent Elin K. Strandheim
 • Åpen klasse B: Koret Bris, dirigent Lars Inge Tverberg

NM i kor arrangeres av Koralliansen, som er en sammenslutning av Norges seks kororganisasjoner og dirigentorganisasjonen FONOKO.

Fakta om NM for kor:

• Det er fjerde gang NM for kor arrangeres.
• Norges Korforbund er teknisk arrangør for NM for kor 2019 i Trondheim.

Juryen i NM besto av Ragnar Rasmussen, hoveddommer, Norge, Helle Høyer Vedel, Danmark, Nina T. Karlsen, Norge, Mia Makaroff, Finland, Aarne Saluveer, Estland, Helene Stureborg, Sverige, Fred Sjöberg, Sverige og Jens Johansen, Danmark.

Relaterte artikler:
NM for kor
Ballade: Historiens største NM for kor
Vinner av Komponistforeningens hederspris NM for kor 2017

Publisert av Beate Styri, NKF 2019