Norsk
Komponistforening

Jon Laukvik

Privat foto

Jon Laukvik

Jon Laukvik har sin utdannelse som organist, cembalist og pianist fra Oslo, Köln og Paris. Blant hans lærere var John Lammetun, Hans Solum, Michael Schneider, Hugo Ruf og Marie-Claire Alain.

I 1977 vant han priser i den internasjonale orgelkonkurransen i Nürnberg (”Internationale Orgelwoche Nürnberg”) og i den internasjonale orgelkonkurransen i forbindelse med den tyske evangeliske kirkes samling i Berlin.

Han var professor ved den statlige Musikkhøyskolen i Stuttgart fra 1980 til 2016 og ved Norges musikkhøgskole i Oslo fra 2001 til 2017. I tillegg har han vært gjesteprofessor ved Royal Academy of Music in London og ved Yale University i New Haven (USA).

Hans konsertvirksomhet har ført ham til de fleste land i Vest- og Øst-Europa, til Japan, Korea, USA, Canada og Israel, og han har gjort diverse radio-opptak, også av egne verker. Han har ofte vært jurymedlem i internasjonale orgelkonkurranser (f.eks. Dallas, Chartres, Dublin, ARD-München, Kaliningrad, Montreal, Nürnberg, Odense, St Albans) og har holdt kurs og seminarer om den „historiske oppførelsespraksis“.

Om dette tema har han skrevet en orgelskole i tre bind som er utkommet på Carus-Verlag, Stuttgart (bind 1: ”Barokken og den klassiske periode”; bind 2: ”Romantikken”; bind 3: ”Den moderne epoke”. Bind 1 foreligger også på engelsk og koreansk; del 2 også på engelsk). Dessuten er han utgiver av bl.a. Händel-orgelkonserter (i samarbeid med Werner Jacob) og Louis Viernes samlede orgelverk (13 bind; i samarbeid med David Sanger).

Jon Laukvik har skrevet en rekke verker for orgel solo og andre besetninger (bl.a. for klaver, slagverk, trompet, trombone, cello, horn).