Photo Peer Kugler 22 M1013797

Photo: Peer Kugler

John Derek Bishop

John Derek Bishop (alias Tortusa) er en musiker, komponist og produsent innen ulike former for elektroniskmusikk fra Stavanger. Han ga ut soloalbumet «I Know This Place - The Eivind Aarset Collages» på Jazzland Recordings i 2016 og ble nominert til Spellemannprisen for albumet. Han har siden gitt ut seks album på Jazzland som har fått gode kritikker i de internasjonale magasinene Mojo, Prog Magazine, og Future Music.

Bishop har vært utøver, komponist og produsent på over femti utgivelser de siste 15 årene, og han har utgitt musikk med Arve Henriksen, Eivind Aarset, Nils Petter Molvær, Jan Bang, Erland Dahlen og flere. De siste årene har Bishop turnert mye med ulike grupper i Tyskland, England, Polen, Frankrike og Norge.

Bishop bruker ulike former av hardware og software til komposisjon og konsert, eksempelvis gamle båndmaskiner, modulære synthesizere, samplere og en rekke andre verktøy. En hjørnestein i Bishops produksjon er selve klangen og strukturen i lydbildet. I konsertsammenheng live-sampler han musikerne han spiller med og transformerer de innspilte lydene spontant under konserten til nye lydbilder, rytmer, akkorder og melodier.

Som komponist har Bishop komponert musikk til en stor mengde moderne dans, performance og teaterforestillinger som har blitt vist i Norge, England og Frankrike. Han har også laget musikk til en rekke kortfilmer som har fått internasjonale utmerkelser.