Nominert til Årets verk: "Call For Winter" av Daniel Herskedal

28. november 2021

Daniel Herskedal foto Knut Aaserud 7265

Foto: Knut Åserud

Foto: Knut Åserud

– Med et smalt utgangspunkt har jeg ønsket å lage et verk som er melodisk og sjelfullt med en vokal tilnærming til hvordan man kan komponere for og utøve tuba og basstrompet, forteller tubaist og komponist Daniel Herskedal.

Komponisten om verket

"Call For Winter" er en hyllest til vinteren. Musikken er komponert gjennom vinteren 2019/2020, ferdigstilt og innspilt i hytten Elgstuggu i det sørsamiske området Svahken Sïjte i Femundsmarka nasjonalpark. Verket er en suite i 12 deler og omhandler blant annet klimautfordringer som kortere/dårligere vintre, dyreliv og det å være i vinterlandskapet. Jeg isolerte meg i 17 dager i Elgstuggu (én måned før landet stengte ned) med tre tubaer, basstrompet og opptaksutstyr og har selv spilt alle stemmer og gjort alle opptak. I perioden var jeg uten telefon- eller internettdekning, og arbeidet var kun avbrutt i tre dager for å hjelpe til i reindriften i området, hvor det varslakteperiode da. Daglige skiturer ved Femunden i januar- og februarlys satte sitt preg på "Call For Winter". 

Instrumenteringen varier fra solo tuba til opptil seks tubaer og fire basstrompeter. Det er en helt akustisk innspilling, men er tidvis mikset i en elektronisk retning (klang, oktavfilter, delay). Med et smalt utgangspunkt har jeg ønsket å lage et verk som er melodisk og sjelfullt med en vokal tilnærming til hvordan man kan komponere for og utøve tuba og basstrompet. Samtidig ønsket jeg på en musikalsk måte å flytte grensene for hva mine instrumenter kan låte som, og hva som er mulig teknisk. Blant annet har jeg jobbet mye med å finne måter å bruke overtoner og frasering i den sørsamiske joiken på mine instrumenter. Daniel Herskedal

Verket ble urfremført i 2020 av Daniel Herskedal i Trondenes Kirke på Festspillene i Nord-Norge

Besetning: 1-10 Tubaer og basstrompeter

Durata: 38 minutter

Om komponisten

Daniel Herskedal (1982) er jazzmusiker, tubaist og komponist. Han er kjent for sitt utradisjonelle tubaspill, blant annet ved at han benytter seg av utradisjonelle teknikker for å utvide de soniske aspektene til instrumentet.

Årets verk
Norsk Komponistforening skal fra og med 2021 årlig dele ut tre likeverdige priser for verk som fortjener å løftes frem for sine særskilte kvaliteter, signert komponister som arbeider med lyd og musikk som kunstform. I år fikk vi inn 171 forslag, fordelt på 144 ulike verk urfremført i 2018–2020. Vårt Musikkfaglige utvalg har nominert 20 verk blant disse.

En jury bestående av en dirigent/utøver (Rei Munataka), en kritiker (Maren Ørstavik), en utenlandsk komponist (Antti Auvinen) og en representant fra MU (Bjørn Morten Christophersen) skal kåre tre vinnere av Årets verk som offentliggjøres 10. desember.