Norsk
Komponistforening

Frode Haltli Knut Bry

Foto: Knut Bry

Frode Haltli

Frode Haltli (1975) studerte akkordeon ved Norges musikkhøgskole, videre ved Det Kgl Danske Musikkonservatorium hvor han ble uteksaminert fra Solistklassen i 2000. I 2001 ble han kåret til Rikskonsertenes «Årets unge solist». De påfølgende årene etablerte han seg som internasjonal solist og kammermusiker. Han har vært solist med orkestre over hele verden, og opptrådt med samme selvfølgelighet på samtidsfestivaler i Warsawa, Witten og Huddersfield som på internasjonal kammermusikk-, jazz- og folkemusikkfestivaler. Først som utøver, senere ofte med egne komposisjoner og arrangementer.

Frode Haltli har utgitt en rekke plater på det velrennomerte tyske plateselskapet ECM, bl.a. flere album med Trygve Seim. I eget navn debuterte Haltli med«Looking on Darkness» (ECM 2002), et album som mottok Spelemannprisen i kategorien samtidsmusikk. På «Passing Images» (ECM 2007) spiller han egne komposisjoner og bearbeidelser av skandinavisk folkemusikk med Arve Henriksen, Garth Knox og Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. På «Air» (ECM 2016) spiller Haltli verker av Bent Sørensen og Hans Abrahamsen med TrondheimSolistene og Arditti-kvartetten. Han har også utgitt album i eget navn på Simax og Hubro.

Komponister som Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, Rolf Wallin, Atli Ingólfsson, Jo Kondo, Hans Abrahamsen, Bent Sørensen, Ørjan Matre og Sam Hayden har skrevet verker spesielt til Haltli, og mer enn 60 komponister har skrevet for trioen POING som har eksistert siden 1999. POING har også arbeidet mye med bearbeidelser av alt fra folkemusikk til klassisk musikk. Han har spilt i mange andre kombinasjoner hvor han har bidratt med originalmusikk, bl.a i duoer med Gjermund Larsen, Trygve Seim, for trioen RUSK, og for Frode Haltli AVANT FOLK, med 10 musikere fra folkemusikk og improvisasjonsmusikk (utgivelse på Hubro 2018).

Som komponist har Frode Haltli også skrevet musikk til teater og radioteater, bestillingsverkene «Blissful Pentecost» (Louth Contemporary Music Society, Irland 2014), «Grenseskogen» (Osafestivalen 2015), og sammen med Maja S.K. Ratkje lagde han musikken til Elfriede Jelineks hørespill «Neid» (Bayerische Rundfunk, Tyskland 2011).